Wat is CBN?

Wat is CBN?

De cannabinoide cannabinol (CBN) is een van de tientallen werkzame stoffen uit cannabis. Niet te verwarren met cannabidiol (CBD). CBN komt vooral voor in oude buitenwiet met een hoog THC gehalte. CBN, is veel minder populair of bekend dan THC of CBD. Het is bovendien niet gemakkelijk om het uit een wietplant te extraheren. De wetenschap van start gegaan met onderzoek naar de mogelijke gunstige effecten van CBN op het menselijk lichaam. Wat weten we tot nu toe over deze "slaapopwekkende" cannabinoide?

Waar komt CBN vandaan?
De cannabisplant kan zelf geen CBN aanmaken. Toch komt de stof van nature voor op de vrouwelijke bloemen van de cannabis plant. In tegenstelling tot veel andere cannabinoiden komt cannabinol niet voort uit cannabigerolzuur (CBGA). In feite is CBN een metaboliet van tetrahydrocannabinol. Cannabinol (CBN) onstaat namelijk wanneer THC wordt blootgesteld aan warmte, zonlicht en lucht. Op dat moment styart een chemische reactie (oxidatie). Om die reden bevatten oude of geoxideerde wiettoppen veel CBN. Het CBN gehalte in de plant komt echter, zelfs in geharde of volgroeide wiettoppen, iet boven de 1% uit. 

CBN eigenschappen:
Cannabinol heeft, net als veel andere stoffen uit cannabis, een pijnstillend effect. Daarnaast heeft cannabinol een ontstekingsremmend effect en kan de stof willekeurige spiersamentrekkingen zoals spasmen en convulsies verminderen. De stof is bovendien uitermate geschikt voor mensen met slaaapproblemen. De stof werkt als antioxidant waardoor de bepaalde schade aan het lichaam kan helpen voorkomen. CBN heeft op zichzelf een heel licht psychoactief effect. Er wordt geschat dat de stof ongeveer 10% van de psychoactieve werking heeft ten opzichte van zijn bekendere broertje THC. Het effect van cannabinol wordt pas echt duidelijk wanneer het tegelijktijd met THC wordt ingenomen. CBN versterkt namelijk de werking van THC. De combinatie van beide stoffen geeft mensen een sterk stoned en slaperig gevoel: Het bekende "couch-lock effect".

CBN bijwerkingen:
Over het algemeen geeft CBN olie geen bijwerkingen, zolang de aanbevolen dosering niet overschreden wordt. Begin je pas met CBN, dan is je lichaam niet gewend. Je lichaam gaat dan in een detox modus. Tijdelijke bijwerkingen als vermoeidheid, duizeligheid of verandering in de stoelgang zullen snel weer verdwijnen. Soms kan CBN de bloedruk verlagen. 

Hoe neem je CBN olie in?
CBN druppel je als beste direct onder de tong. Onder de tong zitten mondslijmvliezen, waardoor je lichaam CBN snel kan opnemen. Laat de CBN druppels ook ongeveer 1 minuut onder je tong voordat je het doorslikt. Om ervoor te zorgen dat je het exacte aantal druppels inneemt, raden wij aan om de druppels in te nemen voor een spiegel of te druppelen op een lepel. Zo kan je precies hoeveel druppels je inneemt.

Voor optimaal effect, volg de volgende stappen:
- Schud voor gebruik altijd goed het CBN flesje.
- Druppel de CBN olie.
- Wacht 60 seconden
- Slik de olie door.
- We raden het niet aan om CBN druppels over voedsel of drankjes te druppelen. In principe kan dit geen kwaad maar om dat de mondslijmvliezen niet genoeg tijd krijgen om de CBN op te nemen verlies je veel van de werkende kracht van CBN.

Dosering CBN olie
De juiste dosering is voor ieder persoon anders. Niet alleen speelt lichaamsgewicht een rol, ook waarvoor je CBN wilt gebruiken en je algemene fysieke en psychologische conditie. Denk bijvoorbeeld aan: De mate aan stress die je op dat moment ervaart. Je mindset. Een negatieve mindset vraagt meer energie. Je leefstijl. Sport je bijvoorbeeld regelmatig, slaap je voldoende en eet je gezond? Bepaalde medicijnen die je regelmatig of sporadisch gebruikt. Je eetpatroon. Eet je even wat gezonder of juist veel junkfood? Hoe gevoelig ben jij als persoon voor supplementen? Op het ene moment kan CBN olie goed aanslaan, terwijl je de volgende keer misschien wel niets of niet hetzelfde voelt. Er zijn zoveel indicatoren die invloed hebben. De ‘juiste’ dosering is daarom per individu en ook vaak per periode verschillend. Net als bij alle andere supplementen.

Wanneer kan je het beste CBD olie innemen?
Als je CBN gebruikt voor een betere nachtrust, dan raden wij 3 tot 5 druppels aan een uur voordat je gaat slapen. 

Terug naar blog